Telefon (+4) 021.232.90.88
Contacteaza-ne office@regatta.ro

Stiri & media » Stiri

« Inapoi

04/03/2014

Piata de executari silite in 2014


1. Departamentul de imobile executate silit este unul reletiv nou pentru piata romaneasca de real estate. In 2013, in cadrul Regatta, s-a bucurat de un real success. Cum credeti ca va evolua in 2014?
Odata cu declansarea crizei economice, bancile, in cea mai mare parte, au fost coplesite de o avalansa a creditelor neperformante, fapt ce a condus la declansarea procedurilor de executare silita a garantiilor. In acest context, Compania Regatta a creat Departamentul Executari silite, prin intermediul caruia sunt identificate si promovate imobilele executate de catre banci, case de insolventa s.a. Daca pana in urma cu ceva timp, creditorii respingeau colaborarea cu agentiile imobiliare pentru promovarea si identificarea clientilor interesati de achizitionarea garantiilor executate, in prezent acestia sunt cei care solicita sprijinul, desigur, tinand cont de anumite criterii de performanta si pregatire profesionala a partenerilor. In cele cateva luni de la infiintarea acestui department, au fost incheiate contracte de colaborare cu principalele banci din tara, precum si renumite case de insolventa, fapt ce a condus la valorificarea unor imobile de valori mari.

Pentru anul 2014, activitatea Departamentului va continua pe linia dezvoltarii portofoliului de imobile selectionate, precum si incheierea de noi contracte de parteneriat cu ceilalti creditori din piata.

 

2. Cum va contribui acest serviciu la evolutia intregii piete? O va impulsiona?

 

Tinand seama de scaderea puterii de cumparare a populatiei si declinul societatilor comerciale pe fondul actualei crize financiare, precum si necesitatea achizitionarii de spatii de locuinta, comercial sau industrial, acest segment se pliaza perfect cerintelor pietei, pe de-o parte, iar pe de alta parte se adreseaza oamenilor de afaceri care doresc sa investeasca in acest domeniu care s-a dovedit in timp ca este o buna investitie. Preturile imobilelor executate silit se situeaza cu cel putin 25% sub pretul de evaluare stabilit de experti, care au in mare masura ca reper tranzactiile din piata. Prin urmare, aceste achizitii efectuate din procedura de executare silita pot crea o mai mare accesibilitate. Pe de alta parte, agentia poate prelua managementul imobilelor preluate de catre creditori in contul creantei, acest fapt putand duce la o valorificare mult mai rapida, precum si pastrarea acestora in conditii bune. In segmentul industrial se pot valorifica, pe langa spatiile in sine si utilajele care sunt executate, acestea putand fi utilizate in procesul de productie al clientului.

 

3. Avem sanse sa vedem mai multe licitatii imobiliare pentru imobile executate silit in 2014?

 

Printr-o publicitate sustinuta si bine pusa la punct, precum si cu sprijinul brokerilor in identificarea potentialilor clienti, vanzarile pe acest segment se vor inmulti. Promovarea este esentiala, fapt recunoscut si de catre creditori, executori, case de insolventa, drept pentru care s-a initiat si concretizat colaborarea cu agentiile imobiliare.

 

4. In general, principalul obstacol cu care s-a confruntat acest department pe piata a fost unul de mentalitate: prejudecatile oamenilor cu privire la dificultatea si corectitudinea procesului, precum si numeroasele complicatii care pot aparea in urma lui. In ce fel veti contribui la demontarea acestora?

 

Reticenta oamenilor de a achizitiona imobilele executate tine, in primul rand, de ratiuni morale si mai putin de procedurile legale.Dar, ceea ce se stie mai putin, exista o mare parte a bunurilor executate preluate de catre creditori, acestea putand fi achizitionate ca orice bun aflat pe piata libera, unde negocierea pretului este regula de baza, caz in care consultarea unui specialist este definitorie pentru succesul tranzactiei.