Telefon (+4) 021.232.90.88
Contacteaza-ne office@regatta.ro

Stiri & media » Stiri

« Inapoi

30/01/2014

Eduard Uzunov : Piata Imobiliara in 2014


Eduard Uzunov

Eduard Uzunov despre piata imobiliara in 2014

 

De curand, in debutul acestui an, cea mai importanta companie imobiliara din Romania, Regatta Real Estate, a realizat un bilantul pietei asa cum a fost el reflectat pe parcursul anului trecut. Dupa prima luna a noului an si primele date de forecast, Presedintele companiei, Eduard Uzunov, analizeaza perspectivele de evolutie si dezvoltare ale pietei imobiliare pentru 2014, intr-un interviu detaliat.

 

1. Domnule Eduard Uzunov, Regatta a dat publicitatii chiar de curand un bilant al pietei de real estate pe anul care tocmai s-a incheiat. Cum se vede, in perspectiva acestui bilant, piata imobiliara in 2014? Va scadea, va creste, va stagna?

 

 

Eduard Uzunov: “Experienta pe care am acumulat-o la Regatta, de-a lungul celor aproape 21 de ani de activitate, ne-a aratat ca piata imobiliara nu este una liniara, ci mai degraba una sinusoidala, care creste si descreste la anumite intervale de timp.

Anul 2013 a fost marcat de cea mai scazuta cerere pe toate segmentele de piata de care compania Regatta se ocupa in prezent: rezidential, birouri, comercial si industrial. Insa, urmand principiul evolutiei sinuoase de care aminteam mai devreme, estimez ca in 2014 apetitul investitional va creste pe toate sectoarele, luand in calcul faptul ca acesta este sustinut si de dobanzile bancare: mai concret, se ajunge la un moment in care devine mai costisitor sa pastrezi banii in banca decat “la saltea”. Tot in ceea ce priveste apetitul investitional, se remarca deja faptul ca multi investitori straini incep sa-si indrepte din ce in ce mai des atentia catre piata imobiliara, interesul fiind cel mai pregnant in zona terenurilor. Ori, tot din experienta noastra de pana acum, stim ca momentul in care se intensifica cererea de terenuri pe piata imobiliara reprezinta un semnal optimist pentru intreaga industrie de real estate.

Pe scurt, dupa principiul ciclicitatii, piata imobiliara in Romania a scazut pana a atins punctul minim, unde a stagnat destul de mult timp.

Depasirea acestui moment va genera un interes sporit pe termen scurt, fapt pentru care prognozam rezultate optimiste pentru anul 2014. In acest sens, strategia noastra va fi aceeasi care si-a dovedit succesul pana acum: adaptam cererea si o aducem in punctul in care sa se intalneasca cu oferta.”

 

2. Mai putem vorbi despre o criza a pietei imobiliare sau a fost depasit momentul? S-a revigorat piata sau este in curs de revigorare? Presa internationala vorbeste chiar si despre pericolul unui nou colaps economic. Cum crede Eduard Uzunov ca vor evolua lucrurile la noi?

 

Eduard Uzunov: “Motorul pietei imobiliare este reprezentat de finantarea bancilor, iar raportul este unul de cauzalitate directa: daca bancile finanteaza, se revigoreaza si piata imobiliara. Colapsul economic trebuie, de asemenea, sa aiba si el un factor declansator, trebuie provocat de ceva anume. Pe plan intern, avand in vedere ca suntem intr-un an electoral, este putin probabil sa existe un colaps. Aici consideram ca piata va evolua in sens pozitiv, pentru ca din punct de vedere geo-politic suntem o piata de interes major, Romania fiind a doua tara din Europa de Est ca populatie si, este cunoscut acest lucru, populatia mare genereaza intotdeauna o cerere pe masura. De asemenea, remarcam faptul ca si turismul se afla in crestere, astfel ca, pe termen mediu si lung, suntem optimisti”

 

4. Cum preconizeaza Eduard Uzunov ca va arata activitatea Regatta in 2014?

 

Eduard Uzunov “Cu o experienta de 21 de ani in industria de real estate romaneasca, activitatea noastra se distinge de cea a celorlalti consultanti imobiliari autohtoni prin faptul ca avem abilitatea de a privi piata imobiliara in ansamblul ei, putand vedea ca cererea a inceput sa fie observabila. Promovam si detinem in portofoliu cele mai bune oferte de birouri, spatii comerciale si industriale, in aceasta zona existand si oferte la preturi nemaiintalnite in ultimii 10 ani. Cine se uita acum pe piata este un invingator al investitiilor pe termen scurt si mediu.”

 

5. Ce tipuri de proprietati sau servicii credeti ca vor fi cele mai cautate in 2014?

 

Eduard Uzunov “Ponderea cea mai mare pe pzona de vanzari va continua sa fie detinuta de piata rezidentiala, unde favorizat va fi segmentul de pana in 100.000 de euro, cu TVA de 5%. Proprietatile din Departamentul de Executari Silite au cunoscut un succes semnificativ si vor continua sa aiba succes si in 2014 in zona de vanzari. In ceea ce priveste piata de inchirieri, prognozele sunt optimiste si aici: se mizeaza pe crestere, chiriasii urmarind sa inchida contracte pe termen cat mai lung la preturile actuale. Ca o opinie personala, consider ca momentul renegocierii spatiilor de birouri si comerciale a luat sfârșit”

 

6. Sunteti deja cel mai important si recunoscut brand romanesc de real estate. Ce va mai puteti dori pentru anul 2014? 

 

Eduard Uzunov: “Sa fim prezenti pe toate pietele, sa dam solutiile cele mai valoroase clientilor nostri, la preturile cele mai bune. Pe scurt, sa ne mentinem statutul de lideri ai pietei de real estate din Romania si sa ne depasim pe noi insine”

 

In concluzie, conditiile actuale ale pietei imobiliare din Romania, precum si factorii care o pot influenta, indica semnale pozitive de evolutie, in opinia Presedintelui Regatta Real Estate, Eduard Uzunov. Cea mai mare companie imobiliara din Romania se declara increzatoare si optimista cu privire la activitatea din 2014, mizand in continuare pe leadership, profesionalism si oferte imbatabile.